Kādus uztura bagātinātājus man vajadzētu lietot? Uztura bagātinātāji iesācējiem.

21.10.2022

Dažus vitamīnus un mikroelementus cilvēka organisms pats nevar ražot, tāpēc mums tie ir jāuzņem pietiekamā daudzumā ar uzturu. Mūsdienās augu un dzīvnieku izcelsmes avoti, ko mēs ēdam, ne vienmēr nodrošina mūsu ķermeni ar pareizo uzturvielu daudzumu. Tas ir intensīvās lauksaimniecības un augsnes kvalitātes pasliktināšanās dēļ. Arī pārtikas produkti, kas mums ir viegli pieejami lietošanai, kļūst organismam ne tik veselīgi.

Rietumu uztura kultūra paredz pārtikas produktus, kas satur augstu rafinēta cukura līmeni, rafinētu miltu produktus, produktus ar augstu glikozes / fruktozes saturu un kaitīgus stimulantus, piemēram, tabaku, kofeīnu, alkoholu un narkotikas. Tas var izraisīt nepieciešamo uzturvielu trūkumu, tāpēc, kā papildinājumu uzturam, vajadzētu lietot uztura bagātinātājus (vitamīnus, minerālvielas, augus un aminoskābes), lai uzlabotu jau mūsdienīgā uztura kvalitāti.

Jūsu ķermenim vispiemērotāko uztura bagātinātāju izvēle būs atkarīga no daudziem faktoriem, piemēram, jebkādiem pašreizējiem trūkumiem, medicīniskām problēmām (garīgām vai fiziskām), dzimuma, vecuma, fiziskās aktivitātes līmeņa un pašreizējā uztura. Visas piedevas ir saistītas ar organismam labvēlīgām funkcijām. Piemēram, D vitamīns ir pazīstams kā atbalsts kaulu veselībai, tādēļ, ja jums ir bijušas problēmas ar kauliem, piemēram, locītavu sāpes, iespējams, vēlēsities sākt lietot D vitamīnu.

Bet uztura bagātinātāju lietošana pēc problēmas sākšanās ir reakcija uz problēmu, ja jūs lietojāt D vitamīna piedevas pirms locītavu sāpju parādīšanās, pastāv iespēja, ka jūs to varētu novērst. Tātad, lai nodrošinātu aizsardzību, ikdienā vajadzētu lietot šos uztura bagātinātājus:

Multivitamīni

B vitamīni (B1,2,3,5,6,7,9,12)

Omega 3

Pienskābās baktērijas

D vitamīns un magnijs


Multivitamīni

Tas ir labākais veids, kā “piesegt muguru”, papildinot uzturu, jo vairāk sastāvdaļu, jo labāk tas jums. Būtībā jūs papildināsit ar uzturu uzņemtos vitamīnus un minerālvielas, padarot to organismam pieejamākus uzglabāšanai un izmantošanai, un jūs piešķirat tam zināmu dažādību, jo, visticamāk, jūs pastāvīgi nepatērēsit visas organismam nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, katru dienu. Tas palīdzēs jūsu nervu sistēmai, smadzeņu darbībai, uzturēs pareizu attīstību, stiprinās imunitāti, gremošanu, vielmaiņu, paaugstinās enerģijas līmeni un veicinās stiprus kaulus un veselus zobus.

B vitamīni

Vislabāk ir lietot B kompleksa piedevu, kas ir visu B vitamīnu kombinācija. Lietojot B vitamīnu saturošus uztura bagātinātājus, tiek atbalstīta augšana un enerģija. Tie ir saistīti ar kognitīvo funkciju uzlabošanos un uzlabotu vielmaiņu.

Šīs ir ieteicamās dienas devas katram B vitamīnam:

B1 (tiamīns)

  • 1 mg dienā vīriešiem
  • 8 mg dienā sievietēm

B2 (riboflavīns)

  • 3 mg dienā vīriešiem
  • Sievietēm 1 mg dienā

B3 (niacīns)

  • 5 mg dienā vīriešiem
  • 2 mg dienā sievietēm

B5 (pantotēnskābe)

  • Pieaugušie (vecumā no 19 līdz 64 gadiem) 6 mg dienā

B6 (piridoksīns)

  • 4 mg dienā vīriešiem
  • 2 mg dienā sievietēm

B7 (biotīns)

  • Pieaugušie (vecumā no 19 līdz 64 gadiem) 30 g dienā

B9 (folijskābe)

  • Pieaugušie (vecumā no 19 līdz 64 gadiem) 200 ug dienā

B12 (kobalamīni)

  • Pieaugušie (vecumā no 19 līdz 64 gadiem) 1,5 ug dienā

Omega 3

Mums vajadzētu ēst divas zivju porcijas nedēļā (140 g x 2), vienai no šīm porcijām vajadzētu būt treknām zivīm. Tomēr lielākā daļa cilvēku dažādu iemeslu dēļ to nelieto, tāpēc mums vajadzētu papildināt savu uzturu ar Omega 3. Omega 3 sastāvā esošās eikozānpentaēnskābe un dokosaheksānskābe (EPA/DHA) atbilstošos daudzumos veicina normālu sirds darbību, savukārt, DHA palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību un palīdz uzturēt normālu redzi.

Pienskābās baktērijas

Pienskābās baktērijas spēj kontrolēt mūsu hormonu līdzsvaru un imūno funkciju zarnās. Tie veicina mūsu gremošanas uzlabošanos, kā rezultātā vairāk aktīvās sastāvdaļas pārtikā un uztura bagātinātājos tiek pareizi izmantotas organismā, veicinot vispārējo veselību.

D vitamīns

D vitamīnu parasti lieto, lai stiprinātu imūnsistēmu. D vitamīns atbalsta locītavu un kaulu augšanu un elastību un veicina veselīgu zobu, palīdzot muskuļu spēkam.

Ieteicamā D vitamīna dienas deva ir:

  • Pieaugušie (vecumā no 19 līdz 64 gadiem) 10 mcg dienā

Magnijs

Magnijs palīdz samazināt nogurumu un nespēku Magnijs veicina normālu nervu sistēmas un muskuļu darbību. Ieteicamā magnija dienas deva ir:

  • 300 mg dienā vīriešiem
  • 270 mg dienā sievietēm

Uztura bagātinātāji jālieto kopā ar pārtiku, lai veicinātu labāku aktīvo uzsūkšanos un mazinātu blakusparādības, piemēram, sliktu dūšu. Organisms mazākas barības vielu devas absorbē labāk nekā lielas, tāpēc dažiem uztura bagātinātājiem var būt nepieciešama vairāk nekā viena tablete/kapsula dienā.

Ja jūs lietojat uztura bagātinātājus no rīta, tas, visticamāk, jums palīdzēs visas dienas garumā. Ja lietojat tos vakarā, organisms var izmantot uztura bagātinātājus, lai palīdzētu atjaunoties atpūšoties. Jūsu izvēlētā uztura bagātinātāja stiprums /deva ir atkarīga no jūsu individuālās vērtīgo barības vielu uzņemšanas ar uzturu vai jebkādiem trūkumiem, bet, ja lietojat tos kopumā, uzturvielu atsauces vērtības (NRV) ir labākā atsauce lietošanai.

Vairumā gadījumu tas, ka jūsu uzņemtā uzturvielu deva ir lielāka par NRV, nebūs kaitīgi jūsu organismam, jo tās ir vispārējās vadlīnijas. Tomēr vajadzētu uzmanīties no pārdozēšanas, jo tas var izraisīt blakusparādības.

Tajā pašā laikā, iespējams, nav vērts lietot uztura bagātinātājus ar ļoti zemu devu vai zemu kvalitāti, jo organisms var nespēt to absorbēt vai uztura bagātinātājā esošās aktīvās vielas var būt nepareizā formā, kas apgrūtina to pārstrādi jūsu organismā.

Jebkāda informācija vai produkts, kas ieteikts šajā tīmekļa vietnē, nav paredzēts, lai diagnosticētu, ārstētu, izārstētu vai novērstu jebkādu medicīnisku stāvokli. Nekad neignorējiet medicīnisko padomu un nevilcinieties ar medicīniska padoma meklēšanu kaut kā, ko esat izlasījis šajā vietnē, dēļ. Konsultējieties ar savu ģimenes ārstu, pirms lietojat uztura bagātinātājus vai veicat izmaiņas savā ikdienas režīmā.

Atcerieties! Nepārsniedziet ieteicamās diennakts devas. Neizmantojiet uztura bagātinātājus kā pilnvērtīga un sabalansēta uztura aizvietotājus.

Informācijas avoti:

Vitamins and minerals - Others - NHS (www.nhs.uk) 

Best Supplements: Top 6 for Overall Health - Dr. Axe (draxe.com) 

Fish and shellfish - NHS (www.nhs.uk) 

KOMISIJAS REGULA (ES) Nr. 432/2012